Samenvatting van het artikel van Sven Ponsaerts, Het Laatste Nieuws, 22 maart 2025
De gevolgen van zonvakanties en zonnebanken in de tweede helft van de vorige eeuw laten zich vandaag genadeloos voelen. België kampt met een alarmerende toename van huidkanker, vooral bij mensen ouder dan 75. Volgens professor Lieve Brochez, dermatoloog aan het UZ Gent, is dit het resultaat van decennia onbeschermde blootstelling aan UV-straling – een erfenis van een zonverslaafde generatie.
Met jaarlijks meer dan 50.000 nieuwe gevallen is huidkanker uitgegroeid tot de meest voorkomende én snelst toenemende kanker in ons land. En de piek is nog lang niet bereikt. “Eén op de vijf Belgen zal voor zijn 75ste met huidkanker te maken krijgen,” waarschuwt prof. Brochez. “Vooral het aantal diagnoses bij 75-plussers stijgt bijzonder snel.”
Babyboomers in het vizier
De opvallende stijging is vooral te wijten aan het gedrag van de babyboomgeneratie. In de jaren 70 en 80 wonnen zonvakanties en zonnebanken massaal aan populariteit, terwijl men nog nauwelijks op de hoogte was van de risico’s. “Pas in 1992 verscheen het eerste rapport dat UV-licht koppelde aan huidkanker,” aldus Brochez. Maar tegen dan was het kwaad al geschied.
Huidkanker ontwikkelt zich traag – vaak pas na tientallen jaren zonneschade. Dat verklaart waarom er vandaag een explosie is van zogeheten spino-cellulaire carcinomen, een veelvoorkomende vorm van huidkanker bij ouderen. In tien jaar tijd steeg het aantal diagnoses in de leeftijdsgroep 75-79 jaar met maar liefst 75 procent. “En dat is nog maar het begin,” waarschuwt Brochez.
Zonnecrème is geen vrijgeleide
Niet alleen ouderen lopen risico. Ook bij jongvolwassenen – met name dertigers en veertigers – stijgt het aantal melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Een hardnekkig misverstand speelt daarbij een rol. “Veel mensen geloven dat zonnecrème voldoende bescherming biedt tijdens het zonnebaden, maar dat klopt niet,” benadrukt Brochez. “Zonnecrème is bedoeld als extra bescherming bij alledaagse blootstelling, niet om ongestraft in de zon te liggen bakken.”
Internationale richtlijnen die zonnebaden afraden, zijn in de maak. “Het is misschien geen populaire boodschap, maar wel noodzakelijk als we willen vermijden dat de cijfers blijven stijgen,” aldus de professor.
Slim in de zon: technologie als hulpmiddel
Wie verstandig wil omgaan met zonblootstelling, kan gebruikmaken van apps zoals SunSmart. Die tonen de UV-index op basis van je locatie en geven aan wanneer bescherming aangewezen is. “Een eenvoudige manier om bewuster met de zon om te gaan,” zegt Brochez.
Vlekje? Check het!
Tijdige detectie blijft essentieel. Daarom startte het UZ Gent met de ‘één-vlek-check’ – een laagdrempelige consultatie voor mensen die zich zorgen maken over een verdachte huidvlek.
Dermatologen roepen op om bij twijfel niet te wachten. Een vlekje dat verandert van kleur of vorm, een vlekje dat opvalt tussen de rest van je vlekjes, of een wondje dat niet geneest, is altijd een reden om een arts te raadplegen.
Bij SPOTWATCH willen we artsen en patiënten met onze SPOTWATCH scan helpen door alle vlekjes op je huid in kaart te brengen. Dankzij een combinatie van technologie en getrainde technici fotograferen we je meest opvallende vlekjes nog eens in detail. Alle foto’s worden nagekeken door een SPOTWATCH dermatoloog die een begrijpbaar verslag voor jou en je arts schrijft. Zo weet je of je een arts moet raadplegen, en als dat het geval is, kun je meteen heel gericht voor een één-vlek-check terecht bij je arts.