Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen over SPOTWATCH

Voor patiënten

We houden de beelden onder strenge beveiliging bij. We delen ze enkel met jou en de dermatoloog die het verslag schrijft. We delen ook het beeld met je arts(en) naar keuze als er een verdacht vlekje wordt gespot.

Jijzelf krijgt, nadat je het verslag hebt ontvangen, een mail met daarin de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de beveiligde website met je beelden. Je maakt eerst een account aan.

 

Als je dat wenst kunnen jij en je arts het verslag online inkijken op CoZo. Dat is een beveiligd online platform dat gebruikt wordt door artsen en ziekenhuizen om patiënteninformatie te delen.
Wil je het verslag liever per mail? Vraag het ons ter plaatse, dan wordt het je ook toegestuurd. Houd er wel rekening mee dat dit niet de meest veilige manier is om jou deze informatie toe te sturen.

Surf naar www.cozo.be en klik op ‘inloggen’. Kies de beveiliging van uw keuze en krijg zo toegang tot uw CoZo.

Neen, je maakt zelf een afspraak met je dermatoloog of huisarts naar keuze. Dankzij het snelle werk van SPOTWATCH maak je kans om bij hen sneller aan de beurt te komen.

Neen, er is geen dermatoloog aanwezig. Wel kijkt een dermatoloog online naar jouw beelden om er een verslag over te schrijven. Je kan het vergelijken met de radioloog die een verslag schrijft voor jou en je arts.

We schrijven het verslag voor jou als patiënt in klare taal. Dan hoef je je huisarts of dermatoloog niet te bellen als dat niet nodig is. Moet je wel een arts raadplegen? Dan staat dat in het verslag.

Neen, SPOTWATCH is een onafhankelijk centrum. We verwijzen graag naar Dermanet https://www.dermanet.be/nl/zoek-een-dermatoloog of naar je huisarts die je een dermatoloog kan aanraden.

Eén foto maken duurt 0,3 seconde. Sneller dan de tijd die je nodig hebt om te bewegen. We brengen de meest opvallende vlekjes nog eens extra in kaart. Kortom, op een half uur ben je binnen en buiten. We bezorgen je zo snel mogelijk de beelden en het verslag.

Een SPOTWATCH scan kost 95 euro.

Jammer genoeg wordt een SPOTWATCH scan vandaag nog niet terugbetaald door je ziekenfonds.

Een afspraak maak je online. Je kan ook telefonisch een afspraak maken op het nummer 09/496 31 21 op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 19u. Op Vrijdag van 9 tot 17u.

Voor een SPOTWATCH scan is het noodzakelijk om een kort moment recht te kunnen staan met de benen gespreid, zonder dat je je kunt vasthouden. Let op: er is geen rolstoeltoegankelijk toilet. Gelukkig duurt een afspraak niet zo lang.

Ja! Een SPOTWATCH scan gebruikt gewone flitslampen (te vergelijken met een fototoestel) en geen stralen. Het is volledig veilig voor iedereen en dus ook voor zwangere vrouwen.

Neen. Een SPOTWATCH scan gebruikt gewone flitslampen (te vergelijken met een fototoestel). Het is volledig veilig voor iedereen.

Omdat we zoveel mogelijk van je huid in kaart willen brengen, zal je je volledig moeten uitkleden. Je krijgt een wegwerpstring van ons, die je genitale delen bedekt, maar tegelijk zoveel mogelijk andere huid onbedekt laat. Als je dat wenst, kan je slippers en een loshangende bloes meebrengen die je snel aan en uit kan trekken, om de korte afstand tussen je kleedhokje en de VECTRA WB360 te overbruggen. Dat is uiteraard niet verplicht.

Mensen met lang haar raden we aan om de haren met een haarelastiek zoveel mogelijk omhoog vast te maken, zodat er zoveel mogelijk van je huid zichtbaar blijft.

Om het licht van de flitslampen zo weinig mogelijk te laten reflecteren, raden we aan om juwelen en andere reflecterende zaken uit te doen.

Omdat het toestel zonder gevaarlijke stralen werkt, kan het in principe geen kwaad bij kinderen. Houd er wel rekening mee dat tot een leeftijd van 18 jaar de huid nog vaak verandert, waarbij het vrij normaal is dat er vlekjes bijkomen. Een SPOTWATCH scan tot die leeftijd heeft dus minder zin om aan langetermijnopvolging van de huid te doen.

Zeker! De software herkent tattoos, en kan dus zonder problemen je huidvlekjes die niet door inkt bedekt worden, in kaart brengen. Weet alleen dat je huidvlekjes die door inkt bedekt worden, door de inkt moeilijk zichtbaar geworden zijn. Daarom zijn deze specifieke vlekjes moeilijker op te volgen.

Je kan betalen met cash, via Payconiq of via Bancontact.

Voor artsen

De beelden van elke patiënt worden nagekeken door een dermatoloog met wie we samenwerken. Zo bent u zeker dat u geen onnodig ongeruste patiënten over de vloer krijgt.

Neen, patiënten worden bij SPOTWATCH niet behandeld. Als we het advies geven om een afspraak te maken met een arts, dan neemt de patiënt zelf contact op met een huisarts of dermatoloog.

Bij SPOTWATCH zien we drie grote groepen patiënten:

  • Laagrisicopatiënten (geen familiaal verhaal, laag aantal naevi …): de beelden kunnen gebruikt worden om zelfinspectie te doen door de patiënt. Of als de patiënt dat wil, kunnen we jaarlijkse beelden maken om eventuele wijzigingen vroegtijdig te detecteren.
  • Midrisicopatiënten (50 tot 100 naevi, geen familiaal verhaal, te veel naevi om zelf op te volgen …): de beelden kunnen gebruikt worden om zelfinspectie te doen en/of de arts bij te staan. Een seriële opname kan helpen om relevante veranderingen vroegtijdig te detecteren.
  • Hoogrisicopatiënten (meer dan 100 naevi en/of familiaal verhaal, atypische letsels…): de beelden zijn een aanvulling van het klinisch onderzoek door de behandelende arts. Een seriële opvolging is wel aangewezen om relevante veranderingen vroegtijdig te detecteren. Tussendoor kan de patiënt de beelden gebruiken voor zelfinspectie.

SPOTWATCH heeft als eerste focus om melanomen te detecteren, omdat dit de gevaarlijkste letsels zijn. Toch is het mogelijk dat ook niet-melanome huidtumoren zoals basaalcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen worden opgemerkt en in het verslag worden opgenomen.

Er bekijkt steeds een SPOTWATCH-dermatoloog de beelden om te dubbelchecken. Het kan zijn dat er soms een foto van een verruca seborrhoïca bijzit, net om aan te tonen dat het hier om een verruca seborrhoïca gaat, of omdat de patiënt zich daar erg zorgen over maakt.

SPOTWATCH
Zuidleiestraat 12 / 0B, 9880 Aalter