Mannen en vrouwen krijgen huidkanker op andere plaatsen: nieuwe inzichten tonen nood aan gerichte preventie

Samenvatting van het artikel van Alicia Bens, Het Laatste Nieuws, 26 mei 2025.

Mannen krijgen het vaker op de rug of borst, vrouwen op de benen: huidkanker treft elk geslacht op andere lichaamsdelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Cancer Research UK (CRUK). De studie benadrukt het belang van doelgerichte sensibilisering, nu het aantal huidkankers wereldwijd blijft stijgen.

Rug of benen? Dat hangt van het geslacht af

Volgens CRUK ontwikkelt 40% van de mannen een melanoom op de torso, terwijl bij vrouwen 35% van de gevallen wordt vastgesteld op de onderste ledematen. Gedrag lijkt hierbij een bepalende factor: mannen lopen vaker zonder T-shirt in de zon, vrouwen dragen tijdens warm weer eerder korte broeken of rokken. “Daardoor worden andere zones blootgesteld aan schadelijke UV-straling,” aldus de onderzoekers.

1 op de 5 mensen krijgt huidkanker voor 75ste

De cijfers zijn zorgwekkend. Vandaag is ongeveer één op de drie nieuwe kankers een vorm van huidkanker, en één op de vijf mensen krijgt voor de leeftijd van 75 een diagnose. Alleen al in België steeg het aantal geregistreerde huidkankers van 11.000 in 2004 naar 45.733 in 2019. Tegen 2030 wordt een toename tot meer dan 77.000 voorspeld.

UV-straling als grootste boosdoener

Maar liefst 87% van de melanomen is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-straling. Zelfs één ernstige zonverbranding kan het risico al drastisch verhogen. Uit onderzoek van het NIH blijkt dat vijf keer ernstig verbranden tussen 15 en 20 jaar de kans op melanoom met 80% verhoogt.

Wat kun je zelf doen?

De aanbevelingen blijven duidelijk: vermijd de zonnebank, draag beschermende kleding, zoek schaduw op, gebruik een degelijke zonnecrème en controleer je huid regelmatig. Jaarlijkse controle bij de dermatoloog kan bijdragen aan vroege detectie en betere prognoses.

Conclusie

De nieuwe inzichten van CRUK tonen aan dat er nood is aan genderspecifieke bewustwordingscampagnes. Door rekening te houden met gedragsverschillen en risicogebieden kunnen we gerichter waarschuwen én voorkomen. Want voorkomen blijft, ook bij huidkanker, nog altijd beter dan genezen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

15
mei
TV Limburg

SPOTWATCH in Kermt op TV Limburg

05
mei
SPOTWATCH

Melanoma Monday 2025

27
april
Het Laatste Nieuws

Wachten op een specialist? Bezorgdheid vraagt om efficiënte aanpak

25
maart
Het Laatste Nieuws

Zonnebankgeneratie betaalt nu de prijs: explosieve stijging huidkanker

14
november
Het Laatste Nieuws

Hoe ongevaarlijke vlekjes kankerpatiënten in gevaar brengen

25
oktober
Het Belang van Limburg

Superscanner die melanomen opspoort met AI, komt naar Kermt