Samenvatting van het artikel van Sanne Deferme, Het Belang van Limburg, 25 oktober 2024
In februari 2024 opent SPOTWATCH met het Hasseltse Kermt een nieuwe locatie een innovatieve ‘superscanner’ die met behulp van artificiële intelligentie (AI) snel en nauwkeurig huidkanker opspoort. Met 92 camera’s legt de scanner elk huidvlekje vast in slechts 0,3 seconden.
5.000 nieuwe melanomen per jaar verwacht
“De verwachting van de Belgische Kankerliga is dat we tegen 2030 jaarlijks 5.000 nieuwe melanomen, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, zullen ontdekken,” aldus dermatoloog Sven Lanssens. Wachttijden voor huidkankerscreening kunnen echter oplopen tot een jaar, doordat de agenda’s van dermatologen overvol zijn.
Uitbreiding in Vlaanderen
Na het succes van het toestel in Aalter – waar sinds begin 2023 al 2.000 mensen zich lieten screenen – worden nieuwe scanners geplaatst in Berchem en Kermt. “Kermt is goed bereikbaar en bovendien komt men er vanuit de Kempen ook vlot naartoe,” verduidelijkt Lanssens. De scanner in Kermt krijgt een locatie tegenover de kerk, in de voormalige schoenenwinkel Hupsa Kindermode, en staat los van een dermatologenpraktijk.
Nauwkeurige technologie: 92 samera’s die een beeld nemen in 0,3 seconden
Het proces is eenvoudig: “De patiënt gaat simpelweg in het toestel staan, waarna de scanner met 92 camera’s in 0,3 seconden een beeld maakt van elk vlekje op het lichaam,” legt Lanssens uit. Daarna analyseert het systeem binnen enkele minuten welke vlekjes opvallen. Een medisch assistent kan beslissen extra foto’s te nemen, terwijl een dermatoloog de beelden op afstand dubbelcheckt. Hoewel de scanner zelf geen kwaadaardige vlekjes mist, zijn er soms vlekjes die onnodig aandacht trekken. “Voorlopig is de input van de dermatoloog nog noodzakelijk,” aldus Lanssens.
Meer tijd voor behandelingen
“De agenda van een dermatoloog is vandaag grotendeels gevuld met huidscreenings,” licht Lanssens toe. Dankzij de scanner kunnen dermatologen meer tijd vrijmaken voor patiënten met huidkanker. De 92 camera’s fungeren als ‘extra ogen’ en ondersteunen het onderzoek zonder dermatologen te vervangen.
Opvolging en vergelijking voor langdurige zorg
De kracht van de scanner ligt ook in de opvolging. “Na een jaar kan de scanner vlekjes vergelijken: welke zijn gegroeid, veranderd van kleur, of nieuw? Dat is voor mensen vaak moeilijk te zien,” zegt Lanssens.
Betaalbaarheid en toekomstige terugbetaling
Voor een scan betalen patiënten 95 euro, een tarief dat begin volgend jaar wellicht zal stijgen naar 98 euro. Lanssens benadrukt dat het niet gaat om winst: “De machine en medische assistenten brengen kosten met zich mee. Er zijn momenteel zo’n 60 scanners in de wereld, vooral in grote huidkankercentra. Op de meeste plaatsen betaal je 300 euro, een stuk meer dan in Vlaanderen dus. Terugbetaling proberen we te regelen, maar dat is in het huidige economische klimaat niet eenvoudig.”