Ga naar de inhoud

HET LAATSTE NIEUWS: Steeds meer huidkanker, maar dit nieuwe Vlaamse toestel scant ál je moedervlekken. Onze journalist: “Het is toch wat ongemakkelijk”

Glenn Haex, Het Laatste Nieuws, 6 februari 2024

Op dit moment duurt het vaak een half jaar voordat je met een verdachte moedervlek bij de dermatoloog kan langsgaan. Dat terwijl het aantal Belgen met huidkanker maar blijft stijgen. Het Aalters bedrijf Spotwatch wil ingrijpen: hun nieuwe 3D-scanner onderzoekt in minder dan één seconde je volledige lijf. Hoe voelt zo’n onderzoek en hoeveel kost het? Onze journalist zet zich in zijn onderbroek en bekijkt de resultaten met een dermatoloog.

“Hou je arm nog een beetje gebogen en doe je ogen dicht. Ja, dat is perfect.” Het is bijna middag en ik poseer in mijn ondergoed voor 92 camera’s, terwijl een technicus me aanwijzingen geeft om de foto zo goed mogelijk te laten lukken. Nee, dit is geen fotoshoot op een of ander strand op Ibiza. Ik sta onder de Vectra WB360, een gloednieuwe Belgische scanner, die verdachte moedervlekjes moet opsporen.

Ik weet het, normaal laat je moedervlekken controleren bij een dermatoloog. Maar in ons land is dat al een tijdje niet zo vanzelfsprekend meer. De gemiddelde wachttijd loopt in veel praktijken op tot een half jaar. En dat begint problematisch te worden. Nu al krijgen ieder jaar 46.000 Belgen te horen dat ze huidkanker hebben, en volgens de Stichting tegen Kanker zou dat aantal tegen 2030 nog eens stijgen met bijna 70 procent.

Het Oost-Vlaamse bedrijf Spotwatch komt daarom met een gigantische fotocamera van een half miljoen euro op de proppen. “Het doel is eenvoudig: tijd winnen voor de patiënt en de arts”, zegt oprichter Petra Truant. Zij begroet ons in het fonkelnieuwe gebouw in Aalter.

“Mensen kunnen bij ons al binnen een week een afspraak maken. Het toestel maakt een 3D-foto van je hele lijf, en met behulp van kunstmatige intelligentie checkt het toestel welke vlekjes er potentieel verdacht zijn. En enkele dagen later krijg je het verslag opgestuurd. We hebben zo al meer dan honderd mensen kunnen helpen.”

“Normaal moet je een string dragen”

Tijd om die woorden in praktijk om te zetten. Na een korte inschrijving en vragenlijst kleed ik me om en sta ik voor het toestel van 2,5 meter hoog.

Het is tegelijk ongemakkelijk en indrukwekkend. Het toestel lijkt wat op een bagagescanner uit de luchthaven, maar dan voor mensen. “Ik snap dat het een vreemd gevoel is”, zegt de mevrouw die het toestel bedient. “Maar je hebt nog geluk, normaal is het de bedoeling dat je een string draagt, om ook je billen goed te kunnen fotograferen. (lacht) Sommige mensen willen ook volledig naakt in het toestel gaan, om zo ook vlekjes op de geslachtsdelen te ontdekken.”

Dan is het tijd voor dé foto. “Spreid je benen en houd je armen in een rechte hoek”, klinkt het. Flash! Na 0,3 seconden is het al voorbij. “Nu moeten we de beelden even verwerken.” Na een kwartier laten Petra en de technicus mij de 3D-foto zien. Het lijkt wel alsof ze een computermannetje van me hebben gemaakt.

“In het bolletje hier rechts kan je zien wat jouw meest opvallende moedervlekken zijn”, zegt de technicus “Van de opvallendste vlekken maak ik nu opnieuw een foto met een kleiner toestel. Zo kunnen we die zeker goed opvolgen. Ik vertel de patiënt nooit of het om een goed of kwaadaardig vlekje gaat, dat is werk voor de dermatoloog.”

En hoe zit met de moedervlekken op mijn hoofd? “Bij kale mensen zullen die natuurlijk wel op de foto staan, maar bij mensen met hoofdhaar is dat inderdaad niet het geval”, zegt Petra. “We vragen dan aan patiënten om ons daar zelf op te wijzen. Dat geldt ook voor vlekjes in de intiemere streek.”

“Oei, zo veel?”

Na mezelf opnieuw om te kleden, is het moment aangebroken om de resultaten te bekijken. “Voor alle duidelijkheid, normaal duurt het ongeveer een week voor we uitslag meegeven aan de patiënt. We maken voor jou een uitzondering”, zegt dermatoloog Sven Lanssens. “De patiënt krijgt de uitslag en de 3D-foto opgestuurd via mail en kan er bovendien voor kiezen om die aan de huisarts of dermatoloog te laten bezorgen. Die kan dan indien nodig een behandeling opstarten.”

“Uit jouw scan blijkt dat je honderdveertig vlekken hebt.” Ik schrik: oei is dat niet heel veel? “Nee, dat valt wel mee”, stelt Sven me gerust. “Er zijn mensen die een duizendtal vlekken hebben. Jij hebt een aantal grotere moedervlekken, maar die zijn op dit moment nog allemaal rustig. Het handige aan deze foto’s is dat je nu ook zelf je moedervlekken kan opvolgen. Als je binnen vijf jaar het gevoel hebt dat er eentje is gegroeid, kan je dat makkelijk zelf controleren.”

Hoeveel moet dat kosten?

Goed nieuws om te horen natuurlijk, maar dan rest er nog een belangrijke vraag. Hoeveel kost het om je zo van boven tot onder te laten fotograferen? “Voor een foto betaal je 95 euro. De grote mutualiteiten betalen dat op dit
moment nog niet terug, maar we zijn zeker aan het pleiten daarvoor. In het ideale scenario zouden we binnen een aantal jaar het toestel ook in andere provincies willen zetten. Maar dan moeten er natuurlijk eerst voldoende mensen gebruikmaken van dit toestel.”

Auteur: Glenn Haex, bron: Het Laatste Nieuws, https://www.hln.be/gezondheid/steeds-meer-huidkanker-maar-dit-nieuwe-vlaamse-toestel-scant-al-je-moedervlekken-onze-journalist-het-is-toch-wat-ongemakkelijk~afe14448/

SPOTWATCH
Zuidleiestraat 12 / 0B, 9880 Aalter