In dit artikel in De Morgen interviewt Marian Kin Sergio Herman, de bekende driesterrenchef, die in zijn nieuwe boek Colorful Cooking openhartig terugblikt op zijn intensieve carrière en de persoonlijke omwentelingen die hem de afgelopen jaren troffen. Na jaren op de toppen van zijn kunnen te hebben gewerkt, realiseerde hij tijdens de pandemie dat hij zichzelf en zijn gezin had verwaarloosd in de constante drang om professioneel te presteren. De dood van zijn vader en de diagnose van huidkanker waren bepalende momenten die hem deden beseffen hoe fragiel het leven is.
De ziekte van zijn vader, die op zijn 58e Alzheimer kreeg en later overleed op 69-jarige leeftijd, bracht de kwetsbaarheid van het bestaan heel dichtbij. Sergio, nu zelf 54, besefte dat hij maar een paar jaar jonger is dan zijn vader toen hij ziek werd, wat hem aan het denken zette over zijn eigen toekomst. De confrontatie met zijn huidkanker, een melanoom, die al in een vergevorderd stadium was, versterkte dat besef. Dit zorgde voor een radicale ommekeer in zijn leven, waarbij hij de focus verschoof van carrière naar kwaliteit van leven.
Sindsdien heeft Sergio zijn werklast verminderd, stoot hij projecten af en kiest hij ervoor om meer tijd door te brengen met zijn kinderen. Hij is nu op zoek naar balans, richt zich op genieten van de kleine dingen en het koken met een andere mindset: minder druk, meer kleur, en aandacht voor wat echt telt. Door deze persoonlijke en professionele transformatie wil hij nu niet alleen een betere chef, maar vooral een meer betrokken vader en gelukkiger mens zijn. En heel belangrijk: hij laat zich regelmatig screenen op huidkanker.
Auteur: Marian Kin