Ga naar de inhoud

HET NIEUWSBLAD: Dit type huidkanker is in snelle opmars, en nu heeft ook bekendste ‘Fortnite’-speler het: “Laatste 20 jaar is aantal gevallen meer dan verdubbeld”

Koen Baumers, Het Nieuwsblad, 28 maart 2024

“Alsjeblieft, laat je huid controleren”, zegt ‘Fortnite’-wereldster Tyler ‘Ninja’ Blevins (32) in een bericht. Er werd bij de gamer met 19 miljoen volgers een melanoom verwijderd. “Jonge mensen moeten alert zijn voor dit type huidkanker”, zeggen experts.

“Oké, dit kwam als een schok. Enkele weken geleden ging ik langs bij de dermatoloog voor een jaarlijkse huid-/vlekjescontrole. Er was een vlek op mijn voetzool die ze uit voorzorg wilden weghalen. Melanoom, is het verdict.”

Het bericht dat de Amerikaan Tyler Blevins (32) op X postte, veroorzaakt een schok in de gamingwereld. Zijn alias Ninja is een naam als een klok: niemand anders heeft zo veel volgers op Twitch, de website waar je live kan volgen hoe mensen computerspelletjes spelen. 19 miljoen mensen volgen hoe hij Fortnite speelt. Hij is zo populair dat andere spelers geld betalen om hun personage op hem te laten lijken. Door zijn populariteit werd hij ook gevraagd om deel te nemen aan de Amerikaanse versie van The masked singer.

Blevins postte zelf het nieuws op X. Op Twitch heeft hij meer dan 19 miljoen volgers. — © AFP

“Ze zijn optimistisch dat we het in een vroeg stadium hebben ontdekt”, zegt Blevins. “Ik heb nog een andere donkere vlek er dichtbij. Daar is nu een biopsie van genomen en rond het melanoom is een grotere zone weggehaald, in de hoop dat ze onder de microscoop duidelijke randen zien die geen melanoom zijn. Dan weten we dat we het hebben. Ik ben dankbaar dat het zo vroeg ontdekt is, maar alsjeblief, laat je huid controleren.”

Sterkst stijgende kanker

Huidkanker is de sterkst stijgende kanker, vooral omdat we langer leven. Maar melanoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, is wel degelijk een type dat het vaakst jonge mensen treft. “De laatste 20 jaar is het meer dan verdubbeld, een stijging die we vooral bij jonge vrouwen zien”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Veel acute zon in je jonge jaren, veel vlekken hebben en een bleke huid: dat zijn de risicofactoren.”

“De laatste 20 jaar is het meer dan verdubbeld, een stijging die we vooral bij jonge vrouwen zien”

Dermatoloog Thomas Maselis

Ook voor gamers dus. “Het komt zelfs vaker voor in noordelijke landen: zodra de zon eraan komt, gaan we op reis en dan verbranden we”, zegt Maselis. “Als je week in week uit in de kelder spelletjes zit te spelen en daarna de zon opzoekt, loop je risico.”

Vlekjes controleren

Als je er op tijd bij bent, is het meestal goed te behandelen. “Huidcellen zijn typisch erg goed in migreren, waardoor ze ook als ze ontaarden gemakkelijk verhuizen naar de lymfebaan”, zegt Maselis. “Daarom is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Als ze minder dan 0,7 millimeter dik zijn, zijn ze meestal te genezen.”

Melanomen die op tijd gevonden worden, zijn meestal ook goed te behandelen. — © katrijn van giel

Een kwestie van jezelf goed in het oog te houden dus. “Dat doen we ook beter dan vroeger: in 2004 was 70 procent van de ontdekte melanomen er een in een heel vroeg stadium, nu is dat al 80 procent”, zegt Maselis.

“We moeten wel nog zoeken naar manieren om mensen een beetje te triëren, want het heeft geen zin dat iedereen zich hele dagen laat screenen. Dermatologen worden overbevraagd door screenings van een vlekje waarbij niemand in de familie het heeft. Als er meer dan twee in je directe familie voorkomen, of als je een plekje ziet veranderen, dan moet je het zeker laten zien.”

Asymmetrie: verdachte vlekjes hebben geen symmetrische vorm

Boord: de rand van het vlekje heeft een grillige, onregelmatige rand

Kleur (Colour): de vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren

Diameter: het vlekje is groter dan 5 millimeter in diameter

Evolutie: de vlek groeit in enkele weken of maanden of begint te jeuken of bloeden

Auteur: Koen Baumers, bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240327_96011790#:~:text=Sterkst%20stijgende%20kanker&text=Maar%20melanoom%2C%20de%20meest%20voorkomende,%E2%80%9D%2C%20zegt%20dermatoloog%20Thomas%20Maselis.

SPOTWATCH
Zuidleiestraat 12 / 0B, 9880 Aalter