NIEUWSBLAD: Heb je een verdachte moedervlek? Met deze Belgische scanner controleer je die meteen: “Handige tool voor hoogrisicopatiënten”
Hanne Vandenweghe, Het Nieuwsblad, Donderdag 25 januari 2024
SPOTWATCH , een nieuw Aalters bedrijf, gebruikt sinds kort een 3D-scanner die de huid grondig controleert. Heb je een nieuwe moedervlek? Of een oude die er verdacht begint uit te zien? Dan ben je meteen op de hoogte. “Hopelijk kan het toestel lange wachttijden bij specialisten inkorten”, aldus dermatoloog Sven Lanssens.
In België wordt één op de vijf voor de leeftijd van 75 jaar getroffen door een vorm van huidkanker. Om het aantal diagnoses naar beneden te krijgen is preventie belangrijk. Uit de zon blijven en jezelf (laten) controleren op verdachte vlekjes zijn de beste dingen die je kan doen. Sinds januari neemt een Belgisch concept die controle van je over met de zogenoemde Vectra WB360-scanner. Deze brengt met behulp van 92 AI-camera’s je hele lijf in kaart en wil artsen en patiënten helpen om huidkanker sneller en beter op te sporen.
“Handige tool voor hoogrisicopatiënten”
Dermatoloog Lanssens
Voor wie?
De scanner checkt vooral op melanoom, een subgroep van de huidkankers die agressiever is dan andere types.“Het is een handige tool voor hoogrisicopatiënten. Bij personen in die categorie staan meer dan 100 moedervlekken op het lichaam of is er sprake van huidkanker in de familie. Als de patiënt zich jaarlijks laat scannen vergemakkelijkt het de opvolging”, aldus dermatoloog Lanssens.“Anderzijds zien dermatologen vaak mensen die niet per se hoogrisicopersonen zijn, maar wel ongerust zijn over bepaalde vlekjes en zich uit angst laten controleren. Als deze patiënten in de scanner stappen, besparen ze 75 procent tijd bij de specialist. Dan kan een gunstige impact hebben op de wachttijden voor een afspraak”, klinkt het.
De Vectra WB360-scanner van Spotwatch is niet verbonden aan een ziekenhuis of artsenpraktijk
Hoe werkt het?
De patiënt kleedt zich uit, krijgt een string aan en vervolgens wordt elke centimeter van de huid gefotografeerd met de 360-gradencamera’s. Het bodymappen is na 0,3 seconde een feit. Behaarde zones, genitaliën en voetzolen zijn moeilijk te zien, maar komen later aan bod in de detailfoto’s. Daarna worden de meest opvallende vlekjes nogmaals in kaart gebracht, volgt een dubbelcheck en een verslag. Na een kwartier ben je helemaal klaar. De volgende keer worden scans op elkaar gelegd en vallen afwijkingen meteen op.
Werkt het goed?
Jezelf controleren is vaak arbeidsintensief en geeft volgens Lanssens soms een vertekend beeld van de evolutie. “Als je foto’s maakt, hangt de interpretatie vaak af van de lichtinval, je houding en zelfs van de gsm waarmee je de foto’s maakt. Je ziet ook maar wat je ziet. Soms spot je vlekjes op de rug niet. Bij zo’n scanner is alles gestandariseerd: je staat telkens in dezelfde positie en de belichting is identiek.”
Wat met verdachte vlekjes?
Die vallen op door hun asymmetrische vorm; ze zijn onregelmatig qua grootte, vorm of dikte. De contouren van de vlek kunnen grillig zijn of zien er ‘landkaartachtig’ uit. Nog redenen om alarm te slaan: de vlek gaat van donker naar verschillende kleuren door elkaar, die onregelmatig verdeeld zijn. Of ze heeft een diameter van meer dan 5 à 6 mm en het letsel verandert op korte tijd van uitzicht, grootte, kleur en dikte. “Dan word je meteen op de hoogte gebracht en doorverwezen. Zo kan je arts een diagnose stellen en beslissen over je verdere behandeling.”
Waarheen voor een scan?
De scanner staat in Aalter. Per controle betaal je 95 euro. Daar komt het ziekenfonds (voorlopig) niet in tussen. Een afspraak boeken of meer info via spotwatch.be
Auteur: Hanne Vandenweghe, bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240125_95739866.